عنوان شماره: تابستان 87 عنوان به فارسی: کارایی درن در لاپاراسکوپیک کلهسیستکتومی
فایل PDF این مقاله: از صفحه: 73 تا صفحه: 78
خلاصه به فارسی: زمینه و هدف: لاپاراسکوپیک کلهسیستکتومی به عنوان درمان استاندارد طلایی، مؤثر و بیخطر در اکثر بیماران مبتلا به بیماریهای کیسة صفرا در تمام دنیا مورد قبول قرار گرفته است. تعبیه درن به طور روتین پس از لاپاراسکوپیک کلهسیستکتومی مورد بحث است. بسیاری از جراحان درن را با هدف جلوگیری از ایجاد تجمع خون، صفرا یا چرک تعبیه میکنند در حالی که تعبیه درن میتواند موجب درد، عفونت زخم، اسکار پس از جراحی و تأخیر در ترخیص بیماران گردد. این مطالعه به بررسی نقش درن پس از لاپاراسکوپیک کلهسیستکتومی از نظر حجم، نوع ترشحات آن، مزایا و معایب آن میپردازد.
مواد و روشها: این مطالعه در بیمارستان دکتر شریعتی تهران بر روی 92 بیماری که به صورت الکتیو یا اورژانس تحت عمل لاپاراسکوپیک کلهسیستکتومی در سال 1386 قرار گرفتند، انجام شد. مشخصات دموگرافیک بیماران، اندیکاسیون عمل آنها، مدت زمان عمل و سیر و وقایع بعد از جراحی به دقت ثبت شد. حجم ترشحات درن روزانه به میلیلیتر، نوع ترشحات، درد بیماران و طول مدت بستری بیماران ثبت و مقایسه شد.
یافتهها: برای 59 بیمار (1/64%) درن فیکس شد و در 33 بیمار (9/35%) درنی تعبیه نشد. میانگین ترشحات درن 4/28±4/40 میلیلیتر (محدوده: 10 تا 300 میلیلیتر) بود. نوع ترشحات در تمام موارد سروزی و خونابهای بود و در هیچ بیمار خون روشن و یا صفرا نبود. در اکثر موارد (90%) حجم ترشحات درن کمتر از 100 میلیلیتر بود. هیچ یک از بیمارانی که برای آنها درن تعبیه نشد دچار تجمع داخل شکمی نشدند و تحت درناژ پرکوتانه یا عمل جراحی مجدد قرار نگرفتند. درد بیماران بعد از جراحی در گروهی که درن داشتند به طور معنیداری بیشتر بود و 12 ساعت بعداز جراحی طبق مقیاس آنالوگ بصری درد از مقیاس 10 در گروه بدون درن، 2/1±5/1 و در گروه با درن 1±2/2 بود (018/0=P-value). میانگین بستری بیماران در گروه بدون درن 5/0±3/1 روز و در گروه با درن 6/0± 8/1 روز بود (0001/0 < P-value).
نتیجهگیـری: به نظر میرسد درن در اعمال لاپاراسکوپیک کلهسیستکتومی در اکثر موارد، ترشحات بسیار اندکی را تخلیه میکند. تعبیه درن منجر به افزایش درد بیماران و طولانی شدن بستری آنان و هزینهها میشود. توصیه میشود از تعبیه درن غیرضروری خودداری نموده و با تصمیم صحیح، درنگذاری را به حداقل رساند تا عوارض مرتبط با آن مانند درد، عفونت زخم، نگرانی بیمار، افزایش میزان اقامت بیمار پس از جراحی و هزینههای آن را کاست.
کلمات کلیدی به فارسی: لاپاراسکوپیک کلهسیستکتومی، درن، کارایی