عنوان شماره: پاییز 1403 عنوان به فارسی: اپیدمیولوژی ناهنجاری های مادرزادی در ایران
فایل PDF این مقاله: از صفحه: 13 تا صفحه: 21
خلاصه به فارسی: زمینه و هدف: ناهنجاری¬های مادرزادی از علل عمده مرگ و میر و ناتوانی در کودکان، نوزادان و شیرخواران در غالب کشورهای جهان هستند؛ درحالی که با اقدامات به موقع می¬توان از بخش قابل توجهی از این اختلالات پیشگیری نمود. هدف از این مطالعه توصیف ویژگی¬های اپیدمیولوژیکی ناهنجاری¬های مادرزادی در ایران می¬باشد.
مواد و روشها: بررسی مقطعی حاضر بر روی متولدین سال 1395 در سطح ملی در ایران انجام گرفت. برای برآورد شیوع ناهنجاری¬ها شش منطقه جغرافیایی شامل تهران (پایتخت)، آذربایجان شرقی (شمال غرب)، اصفهان (مرکز)، خوزستان (جنوب غرب)، سیستان و بلوچستان (جنوب شرق) و فارس (جنوب ایران) وارد بررسی شدند. تشخیص و طبقه¬بندی ناهنجاری¬ها بر اساس سیستم طبقه¬بندی بین¬المللی بیماری¬ها ویرایش دهم انجام شد. نحوه و مدت پیگیری نوزادان و چگونگی ثبت این اطلاعات در سیستم ثبت اطلاعات بیمارستانی، طی جلساتی توسط تیم اجرایی تحقیق به متخصصین نوزادان و کودکان، ماماها، پرستارها، کارشناسان ثبت و طبقه¬بندی بیماری¬ها آموزش داده شد.
یافتهها: شیوع ناهنجاری¬های مادرزادی در استان تهران 2/163، آذربایجان شرقی 4/356، اصفهان 0/326، خوزستان 3/94، سیستان و بلوچستان 1/264 و فارس 0/376 در هر 10000 تولد برآورد شد. وقوع کلی نقایص مادرزادی در دستگاه تناسلی، اندام¬ها و قلب به ترتیب دارای رتبه¬های اول تا سوم شناسایی شدند. هیدروسل، عدم نزول بیضه و پا چنبری نیز به ترتیب دارای بیشترین فراوانی ناهنجاری¬های مادرزادی جزئی در کشور بودند.
نتیجهگیری: ناهنجاری¬های مادرزادی در ایران از شیوع قابل ملاحظه¬ای برخوردار هستند و در حال حاضر سالانه بیش از یکصد هزار مورد از ناهنجاری¬های مادرزادی به جمعیت عمومی کشور اضافه می¬شوند. با توجه به قابل پیشگیری بودن بیش از هفتاد درصد از نقص¬های تولد، تدوین و راه اندازی شیوه¬های نوین غربالگری در قبل، حین و بعد از تولد در کشور ما ضروری به نظر می¬رسد.
کلمات کلیدی به فارسی: ناهنجاری های مادرزادی، نقایص تولد، شیوع، ایران