عنوان شماره: تابستان 1402 عنوان به فارسی: بررسی میزان بروز آسیب روده حین عمل کولهسیستکتومی لاپاراسکوپیک در بیماران مراجعهکننده به بیمارستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی بابل طی سالهای 1385-1395
فایل PDF این مقاله: از صفحه: 17 تا صفحه: 24
خلاصه به فارسی: زمینه و هدف: کوله سیستکتومی لاپاروسکوپیک روش استاندارد جراحی کوله سیستکتومی می¬باشد، اگرچه در این روش عوارض جراحی کمتر می¬باشد ولی عوارضی همچون آسیب روده¬ای و آسیب مجاری صفراوی ممکن است پیامد مرگبار در پیداشته باشد. در این مطالعه به منظور شناخت و انجام اقدام مناسب برای کاهش آسیب¬های حین عمل و همچنین تشخیص و درمان به موقع، به بررسی شیوع آسیب روده در بیماران جراحی شده با این روش پراخته شده است.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، تعداد 1223 بیمار تحت لاپاراسکوپی کوله سیستکتومی در بیمارستان¬های تابعه
دانشگاه علوم پزشکی بابل طی سال¬های 1395-1385، مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک و بالینی بیماران با
نرم¬افزار SPSS نسخه 23 تحت آنالیز آماری با استفاده از آزمون¬های دقیق فیشر و تی تست قرار گرفتند. مقادیر کمتر از 05/0 از نظر آماری معنادار در نظر گرفته شد.
یافتهها: اکثریت بیماران به تعداد 1051 نفر (9/85%) زن بودند. سن 386 بیمار (6/31%) بیشتر از 50 سال بود. اکثریت بیماران به تعداد 829 نفر، معادل 8/67% دچار کوله سیستیت مزمن بودند. میانگین و انحراف معیار برای طول مدت جراحی 52/10±26/33 دقیقه و برای مدت زمان بستری 52/0±10/1 روز بود. شیوع آسیب به روده در بیماران بطور کلی 6/0% (7 مورد) گزارش شد. ارتباط معناداری بین آسیب روده و سن بالا، مدت زمان بستری بیشتر و مدت زمان جراحی طولانی¬تر یافت شد. اغلب بیماران دچار آسیب روده، سابقه جراحی قبلی و چسبندگی روده¬ای داشتند.
نتیجهگیـری: میزان شیوع آسیب روده¬ای در بیماران تحت کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک اندک بوده و این آسیب ارتباط معناداری با سن بیماران داشته است. یافته بارز در اغلب موارد آسیب روده¬ای، چسبندگی¬های داخل شکمی و سوابق جراحی قبلی شکمی بوده است. لذا توصیه می¬شود در این موارد جراح دقت و احتیاط بیشتری به خرج دهد و یا ترجیحاً جراحی را به روش باز انجام دهد.
کلمات کلیدی به فارسی: آسیب روده، طول مدت جراحی، کوله سیستکتومی، لاپاراسکوپی