عنوان شماره: بهار 94 عنوان به فارسی: آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان پزشکی درباره روش غربالگری سرطان دهانه رحم
فایل PDF این مقاله: از صفحه: 45 تا صفحه: 54
خلاصه به فارسی: زمینه و هدف: آگاهی و نگرش از مهمترین عوامل پیش¬بینی کننده رفتارهای بهداشتی هستند. همچنین، آنها عاملی مؤثر در انجام روش¬های غربالگری می¬باشند. این مطالعه با هدف بررسی آگاهی و نگرش و عملکرد دانشجویان پزشکی در مورد روش غربالگری سرطان دهانه رحم انجام گرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه تحلیلی مقطعی، 368 نفر از دانشجویان پزشکی مورد بررسی قرار گرفتند. جمع¬آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه¬ای شامل ویژگی¬های دموگرافیک، آگاهی سنجی، نگرش سنجی و عملکرد سنجی بود. سپس بر اساس نمره کسب شده افراد به سه گروه با آگاهی ضعیف (نمره کمتر از 20) با آگاهی متوسط (نمره بین 20 تا 30) و با آگاهی خوب (نمره بالای 30) تقسیم می¬شدند. سئوالات نگرش¬سنجی به صورت مقیاس لیکرت 5 درجه¬ای طراحی شد. داده¬ها با آزمون¬های آماری کای دو و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS نسخه21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: 6/16% دانشجویان دارای آگاهی خوب، 28% دارای آگاهی ضعیف و 4/55% دارای آگاهی متوسط بودند. بیشترین نگرش منفی مربوط به عبارت "آیا تست پاپ اسمیر فقط برای کسانی که تماس جنسی دارند، لازم است" (3/64%) و بیشترین درصد موافق مربوط به عبارت "تشویق خانواده به انجام تست پاپ اسمیر" (2/82%) بود. 100% دانشجویان متأهل در کمتر از 2 سال پیش به پزشک زنان مراجعه نموده بودند و هیچ کدام تاکنون تست پاپ اسمیر برای خودشان انجام نداده بودند. همبستگی معنی¬دار بین نمره آگاهی و سن دانشجویان وجود داشت (368/0=r، 0001/0 >P). در گروه دانشجویان دختر 5/24 آگاهی خوب داشتند، ولی در گروه پسران هیچ یک از دانشجویان آگاهی خوب نداشتند (0001/0=P). در 12 عبارت از 14 عبارت نگرش¬سنجی تفاوت بین دو گروه جنسی از لحاظ آماری معنی¬دار بود (01/0 > P). 6/39 درصد دانشجویان کارورز آگاهی خوب داشتند و در سایر مقاطع هیچ یک از دانشجویان آگاهی خوب نداشتند که توزیع فراوانی سطح آگاهی بین سه گروه مقطع تحصیلی از نظر آماری معنی¬دار بود (0001/0=P). همچنین تفاوت توزیع نگرش دانشجویان براساس مقطع تحصیلی در همه عبارات نگرش¬سنـجی از لحـاظ آماری معنی-دار بود (05/0˂P).
نتیجهگیـری: این مطالعه نشان داد که آگاهی دانشجویان نسبت به تست غربالگری سرطان سرویکس نسبتاً ضعیف است، اما اکثریت افراد نگرش مناسبی دارند. همچنین عملکرد آنان نیز نسبتاً ضعیف می¬باشد، بنابراین برگزاری برنامه¬های آموزشی بیشتر توصیه می¬گردد.