عنوان شماره: تابستان 1401 عنوان به فارسی: ساخت اتصالات اسکلتی – عضلانی با استفاده از نانو کامپوزیت های پلیمری زیست تخریب پذیر
فایل PDF این مقاله: از صفحه: 48 تا صفحه: 59
خلاصه به فارسی: زمینه و هدف: قطعات تثبیت کننده¬ شکستگی و کاشتنی¬ها از جمله وسایل پرکاربرد در اعمال جراحی ارتوپدی و هم چنین دندان پزشکی می¬باشد. استفاده از تثبیت کننده¬های فلزی بسیار شایع است که نیاز به جراحی دوم جهت خروج کاشتنی از بدن را به بیمار تحمیل می¬کند. یکی از کاشتنی¬های بسیار رایج، پیچ اینترفرانس است که در بسیاری از صدمات استخوانی مورد استفاده قرار می-گیرد. لذا هدف از انجام این پژوهش دستیابی به یک نمونه بهینه برای استفاده به عنوان پیچ اینترفرانس می¬باشد و برای این منظور نانوکامپوزیتها با درصدهای مختلف نانومواد ساخته شد.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت یک مطالعه پژوهشی انجام شد و 9 نمونه ساخته شد و مورد بررسی قـرار گرفت. به این منظـور، ابتدا دستـگاه تزریق پلاستیک دستی، برای تولید نمونه¬ها در ابعاد آزمایشگاهی ساخته شد. برای ساخت نمونه¬ها از پلیمر پلی (ال) لاکتیک اسید، تقویت کننده نانوهیدروکسی آپاتیت و پلی اتیلن گلایکول به عنـوان نرم کننده استفاده شد. نانوکامپوزیتهای ساخته شده در این مطالعه با ترکیب دو روش ریخته¬گری با حلال و شکل¬دهی مـذاب ساخته شدند. آزمون¬های کشش، میکـروسکوپ الکترونی روبشی، آزمون رئولوژی، بررسی زیست تخـریب پذیری و زیست فعالی بر روی نمونه¬ها انجام گرفت. داده¬ها به صورت میانگین ± انحـراف معیار (MEAN±SD) به دست آمده و برای تحلیل آماری از نرم افزار SPSS
(ویرایش 16) استفاده گردید و از آزمون آماری واریانس یک طرفه (ANOVA) استفاده شد، سطح معنی¬دار بودن اختلافات با 005/0> P محاسبه گردید.
یافتهها: مشخص شد که افزودن همزمان نانوهیدروکسی آپاتیت و پلی اتیلن گلایکول باعث افزایش استحکام و درصد افزایش طول نمونه¬ها گردید. مدول یانگ نمونه بهینه 912/43 ± 93/589 مگا پاسکال بود و مدول یانگ ماتریس پلیمری 421/48 ± 4/615 بود. با اینکه ماتریس پلیمری دارای مدول یانگ بالاتری است، اما با توجه به شکنندگی ذاتیش برای استفاده در مناطقی که تحت بارگذاری هستند مناسب نمی¬باشد و همچنین زیست فعالی کمی دارد. میزان افزایش طول تا شکست نمونه بهینه 731/2 ± 39/13 و برای ماتریس پلیمری 348/1 ± 01/11 بود.
نتیجهگیـری: یافته¬های به دست آمده از این پژوهش نشان داد که نمونه مطلوب این مطالعه (۱۰۵۱) با ۱ درصد هیدروکسی آپاتیت و ۵ درصد پلی اتیلنن گلیکول مــی¬باشد. چرا که بیشترین میزان درصد ازدیاد طول و کمترین میزان شکنندگی را دارد و می-تواند یک فرمول بهینه برای پیچ اینترفرانس زیست تخریب¬پذیر باشد.