عنوان شماره: زمستان 1400 عنوان به فارسی: حقوق پزشکی؛ از مفهوم شناسی و مبانی تا کارکرد در عرصه سلامت و اجتماع
فایل PDF این مقاله: از صفحه: 128 تا صفحه: 149
خلاصه به فارسی: زمینه و هدف: حقوق پزشکی امروزه رشته¬ای مستقل و حائز اهمیت محسوب می¬شود که از حیث چارچوب مفهومی و تنویر کارکردهای علمی و عملی، نیاز به تبیین و بازشناسی دارد. بر این مبنا، مقاله حاضر با هدف مفهوم شناسی و بررسی مبانی دانش حقوق پزشکی و کارکرد آن در عرصه سلامت و اجتماع، تدوین یافته است.
مواد و روشها: مطالعه مقاله حاضر با بهره¬گیری از روش توصیفی - تحلیلی مبتنی بر منطق پژوهش¬های حقوقی انجام گرفته و روش گردآوری اطلاعات نیز در آن به صورت اسنادی (کتابخانه¬ای) می¬باشد.
یافتهها: حقوق پزشکی متناظر با توسعه و تکثر دانش پزشکی و جایگاه آن در جامعه انسانی، مبتنی بر ریشه¬های فطری اخلاق، عرف و مذهب، عقل و عدل و مصالح اجتماعی و بر اساس ضرورت¬های کنترل و پیشگیری جرایم و تخلفات پزشکی، صیانت از حقوق بیماران، تمیز بایدها و نبایدها در حوزه اعمال پزشکی و تأمین مصالح اجتماعی و اقتصادی، به مثابه رشته¬ای ممتاز، گسترده و دارای شاخه¬های فرعی، تکوین یافته است و متکفل ترسیم تکالیف و مسئولیت¬ها و حمایت و حفاظت متقابل از حقوق بیماران و جامعه پزشکی و عموم افراد در تقابل با نظام درمان در عرصه سلامت و اجتماع گردیده است.
ملاحظات اخلاقی: در این مطالعه اصول اخلاق در پژوهش به ویژه حفظ اصالت اثر و امانتداری در ارجاعات لحاظ گردیده است.
نتیجهگیری: بکارگیری دانش حقوق پزشکی، زمینه مدیریت بهینه حل و فصل اختلافات و چالش¬های حقوقی (و اخلاقی و فرهنگی) در فرایند اعمال درمانی و پیشرفت¬های پزشکی را فراهم می¬آورد. کارکردهای حقوق پزشکی در مراحل علمی و اجرایی می¬تواند به اشکال مختلفِ آموزش مقدمه حقوق پزشکی به حرف سلامت، توسعه پژوهش¬های حقوق پزشکی و استمداد در تدوین قوانین و مقررات، استقرار واحدهای مشاوره حقوقی در دانشگاه¬ها و مراکز سلامت و درمان، مشاوره در پزشکی قانونی، وکالت و کارشناسی در امور قضایی، تحقق یابد.
کلمات کلیدی به فارسی: حقوق پزشکی، مسئولیت پزشکی، حقوق بیماران، نظام سلامت