عنوان شماره: پاییز 1403 عنوان به فارسی: بررسی شکایات اصلی، یافته های بالینی و آزمایشگاهی در بیماران مبتلا به سرطان کیسه صفرا مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی طی سال های 1368 تا 1378
فایل PDF این مقاله: از صفحه: 23 تا صفحه: 28
خلاصه به فارسی: زمینه و هدف: سرطان کیسه صفرا یکی از بدخیمی¬ها دستگاه گوارش با پیش آگهی ضعیف در ایران و سایر نقاط جهان است. اگرچه مطالعات گوناگونی در ایران بر روی شیوع و عوامل خطر آن انجام شده است، اما مطالعه جامعی که به بررسی یافته¬های کلینیکی و پاراکلینیکی در حجم نمونه بزرگ بپردازد انجام نشده است. لذا این مطالعه با هدف بررسی یافته¬های بالینی و آزمایشگاهی بیماران مبتلا به سرطان کیسه صفرا در یک دوره 10 ساله انجام شده است.
مواد و روشها: در این مطالعه گذشته¬نگـر، از میـان 1856 بیمـار مراجعه کننده به بیمـارستان امام خمینی تهـران در طی سال¬های 1368 تا 1378 که تحت کوله¬سیستکتـومی باز قرار گرفته¬اند، انجام شد. ابتدا با مراجعه به گزارش پاتولوژی بیمارانی که تشخیص قطعی سرطان کیسه صفرا برایشان داده شده بود وارد مطالعه شدند. سپس با مراجعه به پرونده بالینی و اطلاعات آزمایشگاهی و تصویر برداری ثبت شد.
یافتهها: در این مطالعه، 32 بیمار با تشخیص قطعی سرطان کیسه صفرا وارد مطالعه شدند. اغلب بیماران زن (18 بیمار، 2/56 درصد) و شایعترین بازه سنی 50 تا 59 سال (1/4±3/57 سال) بوده است. در ناحیه ربع فوقانی راست شکم و بی¬اشتهایی به ترتیب به عنوان بیشترین (27 بیمار، 4/84 درصد) و کمترین (2 بیمار، 2/6 درصد) شکایت اصلی توسط بیماران گزارش شد. افزایش آلکالن فسفاتاز و اتساع مجاری صفراوی در بررسی سونوگرافیک به عنوان شایعترین یافته¬های پاراکلیینیکی در بیماران مورد مطالعه دیده شد.
نتیجهگیـری: سرطان کیسه صفرا یکی از بدخیمی¬های مهاجم دستگاه گوارش در جمعیت ایرانی است که در بین زنان و دهه ششم زندگی شیوع بیشتری دارد. همچنین درد شکم و افزایش آنزیم¬های کبدی و آلکالن فسفاتاز به عنوان شایعترین یافته¬های بالینی و پاراکلینیکی در کنار اتساع مجاری صفراوری در بررسی سونوگرافیک در بین بیماران دیده شد.