عنوان شماره: بهار 1403 عنوان به فارسی: پتانسیل های واقعیت مجازی در بازتوانی حرکتی بیماران پس از سکته مغزی
فایل PDF این مقاله: از صفحه: 91 تا صفحه: 101
خلاصه به فارسی: زمینه و هدف: توانبخشی پس از سکته مغزی نقش مهمی در کمک به بیماران جهت بازیابی توانایی¬های حرکتی و بهبود کیفیت زندگی آنها دارد. پیشرفت¬های اخیر در فناوری، به ویژه پدیده واقعیت مجازی، پتانسیل قابل توجهی را در جهت افزایش کارآمدی برنامه¬های توانبخشی پس از سکته مغزی ایجاد نموده است. هدف این مطالعه، بررسی پتانسیل¬ها و فرصت¬های ایجاد شده توسط مداخلات مبتنی بر واقعیت مجازی در زمینه توانبخشی پس از سکته مغزی می¬باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه مروری، 349 مقاله مرتبط با اهداف مطالعه با جستجوی پایگاه¬های داده Web of Science، PubMed و Science Direct، همچنین Google Scholar با کلید واژه¬های Rehabilitation, Post-stroke, Movement Disability, Virtual Reality در فاصله زمانی بین ابتدای سال 2015 تا 2023 حاصل شد. در نهایت، پس از انجام مراحل پالایشی تکرارگیری و حذف مطالعات غیرهمسو با هدف مطالعه حاضر، 67 مقاله انتخاب شد و پس از تحلیل محتوا، یافته¬ها در قالب مقاله حاضر تدوین گردید.
یافتهها: طراحی محیط¬های چندبعدی تعاملی متناسب با فعالیت¬های روزانه و عاری از محدودیت¬ها و خطرات محیط¬های واقعی، شخصی سازی تمرینات متناسب با وضعیت خاص هر بیمار، خوشایند بودن و رفع موانع روانشناختی انجام تمرینات، توانمندسازی و آموزش سریع بیمار جهت استفاده از محیط مجازی، ارائه خدمات توانبخشی از راه دور و امکان پایش توسط مراکز تخصصی و نیز امکان ثبت و نمایش میزان پیشرفت درمان های توانبخشی از جمله پتانسیل¬های ذکر شده در منابع برای ارائه خدمات توانبخشی در بستر واقعیت مجازی بود.
نتیجهگیـری: توانبخشی با استفاده از واقعیت مجازی به عنوان یک گزینه درمانی متناسب با پیشرفت¬های فناوری، بستر اثربخشی را برای توانبخشی بیماران پس از سکته مغزی فراهم می¬کند که در آن هر بیمار متناسب با وضعیت خود می¬تواند گزینه درمانی اختصاصی خود را در یک فضای خوشایند و برانگیزاننده انتخاب نماید و تمرینات توانبخشی خود را با مشخص بودن نوع تمرینات، تعداد و میزان تکرار هر یک از آنها انجام داده و با دریافت بازخورد از نحوه انجام تمرینات و نیز میزان پیشرفت، مسیر را برای بازیابی بهینه-ترین حالت عملکرد ادامه دهد.