عنوان شماره: پاییز 94 عنوان به فارسی: بررسی شیوع سوء تغذیه و رابطه آن با عفونت، جوش نخوردن و تأخیر در جوش خوردن در بیماران ارتوپدی مراجعه کننده به بیمارستان باهنر کرمان
فایل PDF این مقاله: از صفحه: 54 تا صفحه: 60
خلاصه به فارسی: زمینه و هدف: سوءتغـذیه یکی از معضـلات و مشـکلات اساسی به عنـوان فاکتور زمینه¬ای در عوارض شکستگی¬ها مثل عفونت، جوش نخوردن و تأخیر در جوش خوردن، محسوب می¬شود که طبعاً کشف و درمان آن باعث کاهش میزان جوش نخوردن و دیرجوش خوردن شکستگی¬ها و نیز پیشگیری و یا بهبود سریعتر عفونت¬های پس از درمان شکستگی¬ها می¬شود. این مطالعه نیز بدین منظور انجام شده است.
مواد و روشها: ما در یک مطالعه آینده¬نگر تمام نمونه¬ها را به روش سرشماری در روزهای شنبه و چهارشنبه در طول مدت مطالعه بین سال¬های 1385 تا 1387جمع¬آوری کردیم که شامل بیماران ارتوپدی بستری شده در اورژانس بیمارستان باهنر کرمان جهت عمل جراحی ارتوپدی بودند. قد، وزن، ضخامت چین تریسپس، محیط عضلانی دور بازو و شرح حال و معاینه فیزیکی و نهایتاً آزمایشات بیوشیمی، شمارش کامل سلول¬های خونی، آلبومین، میزان آهن خون، سدیمانتاسیون، CRP نیز برای بیماران انجام شد. پیگیری 6 ماهه بیماران به صورت حضوری و تلفنی انجام می¬شد و در صورت ایجاد عارضه شکستگی¬ها این میزان افزایش می¬یافت. برای آنالیز آماری از 16 SPSS و تست کای دو استفاده شد.
یافتهها: در بین 104 نفر بیمار، 79 نفر (76%) مرد و 25 نفر (24%) زن بودند که میانگین سنی آنها 23±34 سال بود. 35 نفر مبتلا به سوءتغذیه بودند. تعداد کل بیماران جوش نخورده پس از پیگیری 9 نفر شامل 4 مورد در بیماران دچار سوءتغذیه و 5 مورد در بیماران غیرسوءتغذیه، میزان تأخیر در جوش خوردن 8 نفر شامل 7 مورد (20%) در بیماران دچار سوءتغذیه و 1 مورد (4/1%) در بیماران غیرسوءتغذیه و موارد عفونت 9 نفر شامل 6 مورد (1/17%) در بیماران دچار سوءتغذیه و 3 مورد (3/4%) در بیماران غیرسوء تغذیه بوده است. میانگین سنی در مبتلایان به سوء تغـذیه 23±34 سال و در بقیه 22±35 سال بود. از نظر آماری رابطه معنی¬دار بین تأخیر در جوش خـوردن و عفـونت با سوءتغذیه وجـود داشت (به ترتیب P=0.005 و P=0.023)، ولی بین سوءتغذیه و جوش نخوردن ارتباط آماری معنی¬داری یافت نشد (P=0.064).
نتیجهگیـری: با توجه به آمار نسبتاً بالای سوء تغذیه شامل 35 نفر (7/33%) در این مطالعه و باتوجه به اینکه از نظر آماری رابطه معنی¬دار بین عفونت و تأخیر در جوش خوردن و سوءتغذیه وجود دارد، می¬توان نتیجه¬گیری کرد که پیدا کردن بیماران سوءتغذیه قبل از عمل جراحی ارتوپدی و حمایت تغذیه¬ای می¬تواند از درصد موارد عفونت و تأخیـر در جوش خوردن بکاهد.