عنوان شماره: بهار 1402 عنوان به فارسی: بررسی پروتکل های تشخیصی و درمانی در بیماران مبتلا به سوختگی با بلع مواد سوزاننده در مرکز لقمان حکیم
فایل PDF این مقاله: از صفحه: 1 تا صفحه: 9
خلاصه به فارسی: استفاده از مواد سوزاننده در کشور ما رایج است. سوختگی با بلع مواد سوزاننده، به صورت بالقوه یکی از ناتوانکنندهترین آسیبهای عصر صنعتی میباشد که میتواند بار بسیار زیادی به بیمار، سیستم سلامتی وارد نماید.
برای تشخیص و درمان این بیماران، لازم است که پزشکان حیطههای مختلف شامل جراحان، متخصصان گوارش،
گوش و حلق و بینی و رادیولوژیستها همکاری کنند. تأخیر در تشخیص و درمان نکروز تمام ضخامت مری و معده یکی از عوامل مهم در مرگ و میر بیماران است. در واقـع، میزان تأخیـر در جراحی میتواند به عنوان یک پیشبینیکننده مرگ و میر در این بیماران محسوب شود.
بلع مواد سوزاننده منجر به ایجاد آسیب بافتی در عرض چند ثانیه اول میشود. در ابتدای بیماری خونریزی، ترومبوز و التهاب همراه با ادم فرایندهای غالب بافتی هستند. سوختگی شدید میتواند با نواحی نکروز موضعی همراه با خطر پرفوراسیون منجر شود. به طور روتین پس از انجام بررسیهای اولیه و در صورت عدم وجود علائم واضح تنفسی و علائم بالینی گردنی، قفسه صدری و شکمی، توصیه میشود که در 24 ساعت اول اندوسکوپی انجام شود و بر اساس نتایج آندوسکوپی، تصمیم درمانی لازم گرفته شود. تنوع در دستورالعملهای موجود در این زمینه و موارد بروز نسبتاً ناشایع در مراکز درمانی، دلیل عدم وجود پروتکل ثابت در درمان این بیماران است. به این علت شیوههای درمانی در بسیاری از مراکز با یکدیگر متفاوت هستند.
کلمات کلیدی به فارسی: بلع مواد سوزاننده، سوختگی مری و معده، تشخیص و درمان بلع مواد سوزاننده