عنوان شماره: زمستان 93 عنوان به فارسی: بررسی تولیدات علمی جامعه جراحان ایران بر اساس مقالات نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی آی.اس.آی ISI))
فایل PDF این مقاله: از صفحه: 65 تا صفحه: 73
خلاصه به فارسی: زمینه و هدف: در سال¬های اخیر مسئولان بلندپایه کشوری به مطالعات سنجش و تولید علم در سطح داخل و خارج از کشور بسیار اهمیت می¬دهند و در همین راستا ترویج تولید علم در قالب مقاله در سطح مجلات ISI به اعضای هیئت علمی و پژوهشگران توصیه می¬شود، در این راستا نشان دادن وضعیت تولید علمی و انتشار مقاله در پایگاه اطلاعاتی ISI می¬تواند این امکان را به مسئولان امور پژوهشی کشور بدهد که با آگاهی از این وضعیت تولید علمی بهتر بودجه¬های پژوهشی و منابع انسانی را سازماندهی و تخصیص بدهند. در این راستا پژوهش جاری سعی دارد تا نمایی کلی و معتبر از تولیدات علمی جامعه جراحان ایران را در قالب مقاله¬ای به انتشار درآورد تا مسئولین ذیربط در این زمینه آگاهی¬های مفید و مستدلی بدست بیاورند و در تخصیص بهتر منابع و امکانات بتوانند عمل کنند.
مواد و روشها: داده¬های این پژوهش، با استفـاده از بروندادهای پایگاه اطلاعاتی آی.اس.آی گردآوری شده است. بازه زمانی از سال 1992 الی پایان سال 2014 می¬باشد. جهـت انجام این کار اصطلاح جراحی در مکان کلید واژه و محدود به ایران وارد گردید و نتایج به دست آمده به وسیله مـوتور آنالیز این پایگاه تحلیل و سپس داده¬ها با نرم افزار اکسل جهت تحلیل بیشتر استفاده گردید.
یافتهها: نتایج حاصل از یافته¬های این پژوهش نشان داد که به طور کلی از سال 1992 الی 2014 تعداد 2909 مقاله به وسیله پژوهشگران ایرانی در حوزه جراحی تولید شده است. با توجه به آمار و ارقام تولیدات علمی پژوهشگران کشورمان در این حوزه، بیش از 60 درصد تولیدات علمی در پنج سال منتهی به سال 2014 صورت گرفته است. تولیدات علمی در این پنج سال بیش از سی سال گذشته بوده است. از نظر برترین دانشگاه¬ها و مؤسسات از نظر بیشترین تولیدات علمی، دانشگاه علوم پزشکی تهران تعداد 725 مقاله معادل 92/24 درصد از کل تولیدات علمی این حوزه را به خود اختصاص داده است که از این حیث در جایگاه اول قرار می-گیرد. از نظر مشارکت بین¬المللی، پژوهشگران ایرانی در حوزه جراحی تا سال 2009 تنها در 150 مقاله مشارکت بین¬المللی داشته¬اند، اما از سال 2009 به بعد یعنی تنها در فاصله 5 سال در 545 مقاله خود مشارکت بین¬المللی داشته¬اند، به طور کلی در کلیه سال¬های مـورد بررسی پژوهشگـران ایرانی در این حوزه تنها در 695 مقاله مشارکت بین¬المللـی داشته¬اند. بیشتـرین مشارکـت بین¬المللی با آمریکا با 311 مقاله می¬باشد.
نتیجهگیـری: رشد پرشتاب علمی در تولیدات علمی جامعه جراحان ایران به خوبی مشهود می¬باشد که می¬تواند به عنوان یک الگو برای سایر حوزه¬های علوم علی¬الخصوص حوزه¬های پزشکی مورد توجه قرار گیرد. هر چند مشارکت بین¬المللی در پنج سال منتهی به سال 2014 چهار برابر شده است، ولی همچنان باید در این رابطه تلاش خود را دوچندان نمایند، چرا که مشارکت بین-المللی می¬تواند علـم روز و تجربیات بین¬المللی را وارد کشور نموده و علاوه بر اینکه زمینه رشد علمی، زمینه رشد شغلی و حرفه¬ای و بهبود فعالیت¬های کاری را نیز می¬تواند به همراه داشته باشد.
کلمات کلیدی به فارسی: تولیدات علمی، جراحان، مقالات علمی