عنوان شماره: زمستان 94 عنوان به فارسی: گزارش نتایج جراحی بیمـاران مبتلا به صرع ناشـی از ضایعۀ قابل رؤیت و تأثیر انجام اف ام آرآی، ترکتوگرافی و سیستم هدایت ناوبری عصبی بر آن در بیمارستان سینا
فایل PDF این مقاله: از صفحه: 11 تا صفحه: 21
خلاصه به فارسی: زمینه و هدف: اپی¬لپسی مقاوم به درمان می¬تواند برای بیمار مبتلا و اطرافیان فاجعه¬بار باشد. در مواردی که بیمار دچار ضایعۀ مغزی است احتمال رشد ضایعه، خود منشاء نگرانی جدید برای بیمار و پزشک است. هر ابزاری که بتواند در شناسایی بافت مولد تشنج و تخلیۀ کاملتر، کم خطرتر و مطمئن¬تر ضایعه کمک¬کننده باشد، در درمان این بیماران ارزشمند خواهد بود. هدف از انجام این مطالعه بررسی تأثیر استفاده از اف ام¬آرآی، ترکتوگرافی و سیستم هدایت ناوبری عصبی در تخلیۀ کامل ضایعه و موفقیت عمل جراحی اپی¬لپسی ضایعه¬ای در نواحی مجاور کورتکس الوکوئنت مغـز و میـزان عوارض عمل جراحی می¬باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه 33 بیمار دچار صرع ناشی از ضایعه بصورت تصادفی و بر اساس معیارهای ورود و حذف انتخاب و به دو دسته تقسیـم شدند. در یک گـروه تخلیۀ ضایعه به شکل سنتی و مـرسوم و در گروه دیگر تخلیۀ ضایعه پس از انجام اف¬ام¬آرآی و ترکتوگرافی و بر اساس اطلاعات ارائه شده این تصاویر در مورد موقعیت ضایعه در قبال کورتکس الوکوئنت و با استفاده از هدایت سیستم ناوبری عصبی انجام پذیرفت. پس از انجام جراحی میزان تخلیۀ ضایعه، میزان موفقیت عمل جراحی در کاهش تشنج و میزان بروز عوارض عصبی در بیماران پیگیری، ثبت و مقایسه گردید.
یافتهها: فاکتورهای دموگرافیک و پروگنوستیک مهم در دو گروه تفاوت معنی¬داری نداشت، جراحان موفق به تخلیۀ کامل و رادیکالی در دستۀ بیشتری از بیماران در گروه «درمان با هدایت اف ام¬آرآی، ترکتوگرافی و ناوبری عصبی» گشتند، اما تفاوت میان دو گروه معنی¬دار نبود (P-value=0.07). میزان عوارض عصبی و مرگ و میر نیز در دو گروه تفاوت معناداری نداشت. اما نتایج رضایتبخش از نظر کنترل تشنج در گروه «درمان با هدایت اف ام¬آرآی، ترکتوگرافی و ناوبری عصبی» با تفاوت معناداری بهتر از گروه «درمان سنتی» بود (23/88% در برابر 75/68%- 04/0 P-value=).
نتیجهگیـری: استفـادۀ همـزمان از اف ام¬آرآی، ترکتوگرافی و ناوبری عصبی در حین اعمال جراحی اپی¬لپسی به جهت توده-های موجود در کورتکس الوکوئنت مغز ممکن است، بتواند بدون آنکه بر میزان عوارض عصبی تأثیر عمده¬ای گذارد، در بهبود نتایج عمل جراحی مؤثر باشد.
کلمات کلیدی به فارسی: جراحی اپی لپسی، ام آر آی فانکشنال، سیستم هدایت تصویری