عنوان شماره: بهار 94 عنوان به فارسی: بررسی رابطه اسکارکتومی بر افزایش پلاکت خون و پیش آگهی بیماران مبتلا به سوختگی حاد
فایل PDF این مقاله: از صفحه: 10 تا صفحه: 15
خلاصه به فارسی: زمینه و هدف: تغییرات هماتولوژیکی بسیاری در بیماران سوختگی شدید رخ می¬دهد. یکی از این تغییرات، ترومبوسیتوپنی است که در طی درمان سوختگی وسیع به دلایل مختلف از جمله عفونت امکان دارد به وقوع پیوندد. شمارش روزانه پلاکت در تشخیص زود هنگام عفونت و عوارض ثانویه بعد از سوختگی برای شروع درمان مؤثر بسیار اهمیت دارد. در این مطالعه ما رابطه اسکارکتومی بر افزایش تعداد پلاکت بیماران پس از عمل جراحی و همچنین کاهش میزان مرگ و میر بیماران را مورد بررسی قرار دادیم.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی بر روی 52 بیمار با میزان 40 تا 50 درصد سوختگی که به مرکز درمانی شهدای یافت آباد مراجعه کرده بودند، انجام شد. داده¬های آزمایشگاهی که به طور روزانه اندازه¬گیری می شد ،به ویژه تعداد پلاکت بیماران در روز اسکارکتومی ثبت گردید. از تست آماری تی زوجی و یا معادل غیـرپارامتریک آن برای مقایسه تعداد پلاکت در هر گروه قبل و بعد از جراحی و از تست آماری تی مستقل و یا معادل غیرپارامتـریک آن برای مقایسه اختلاف بین پلاکت قبل و بعد از عمل جراحی بین گـروه¬ها استفاده شد و تمـامی نتایج به وسیله نرم¬افزار آماری SPSS 16.0 تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین سنی بیماران 70/16 ± 69/29 بود. 74 % موارد (38 نفر) بهبودی پیدا کرده و ترخیص شده¬اند و 26% (14 نفر) از کل جمعیت مورد مطالعه فوت کرده¬اند. با توجه به نرمال بودن توزیع، از آزمون تی مستقل برای مقایسه اختلاف¬ها استفاده شد که اختلاف معنادار نبود (P=0.091).
نتیجهگیـری: از مقایسه یافته¬ها می¬توان نتیجه گرفت که عمل جراحی اسکارکتومی در همه بیماران سوختگی، چه آنهایی که فوت می¬کنند و چه آنهایی که زنده می¬مانند باعث افزایش پلاکت می¬شود. اما این افزایش پلاکت در هر دو گروه معنی¬دار نبوده و نمی¬تواند به عنوان یک تعیین کننده پیش¬آگهی و مرگ و میر، مطرح باشد.
کلمات کلیدی به فارسی: اسکارکتومی، ترومبوسیتوپنی، پلاکت، سوختگی