عنوان شماره: بهار 88 عنوان به فارسی: تعیین اثرات ماکروسکوپیک کیوی بر التیام زخم در مدل حیوانی موش رت (پیدایش داروی جدید دردرمان زخمهای مزمن و عمیق)
فایل PDF این مقاله: از صفحه: 18 تا صفحه: 25
خلاصه به فارسی:
زمینه و هدف: میوة کیوی (Actinidia Deliciosa) در آمادهسازی گوشت جهت مصارف آشپزی بکار میرود. این ماده به سرعت و بطور مؤثری باعث نرم شدن و حتی له شدن گوشت میگردد. مشاهد این اثر و عدم وجود تحقیقات و مطالب منتشر شده در این مورد ما را بر آن داشت تا با انجام این تحقیق در محیط آزمایشگاه بر روی حیوانات از اثر بخشی آن آگاهی یابیم.
مواد و روشها: 35 موش آزمایشگاهی نر در سه گروه آزمایش G1, شاهد G2 و شاهد G3 مورد بررسی قرار گرفتند. تحت بیهوشی عمومی، سوختگی محدود درجه 3 در ناحیه پشت هر سه گروه بصورت یکسان ایجاد شد. گروه آزمایش به وسیلة عصارة کیوی و گروه کنترل به وسیله ماده بدون کیوی روزانه پانسمان گردید و بصورت هفتگی زخمها معاینه و از آنها فتوگرافی تهیه شد. در روز بیستم مطالعه بیوپسی از لبه زخمهای گروههای G1 و G2 برداشته شده و تمام موشهای در گروههای G1 و G2 به روش استاندارد معدوم گردید. پنج موش در گروه G3 تا پایان جدا شدن Scab نگهداری شدند.
یافتهها: در گـروه آزمـایش، اسـکار در تمامی موشها به طور کامل کنده شـده بود، حال آنکه در گـروه کنتـرل فقـط دو عدد از مـوشها فاقـد اسکار بودند و این از لحـاظ آماری معنیدار بوده است (P <0.001). میانگیـن سطح مقطـع زخـم در گـروه آزمایش mm2 80938/88±3869/212 و در گـروه کنتـرل mm2 6967/140±4749/388 بود که این تفاوت از لحـاظ آماری معنیدار بـود.(P<0.001) به این ترتیب سطح مقطـع زخـم در هـر دو گروه مورد آزمایش بطور معنـیداری نسبت به گـروه کنترل کمتر بود. در گـروه G3 پوست زخمها بین روزهای ۳۰ الی ۴۲ بطور خودبخـودی از بستر زخمها جـدا شدند، حال آنکه این اتفاق در گروه آزمایش قبل روز بیستم انجـام پذیرفت. در بررسی پاتولـوژیک تفـاوت مهمی در بین دو گروه وجود نداشت .(P < 0.05)
نتیجهگیـری: دبـریدمان، ایجـاد اپیتلیـوم جـدید و انقباض زخـم در گـروه آزمایش نسبت به گـروه کنتـرل سریعتـر و بهتر بوده است به دنبال دبریدمان آنزیمـاتیک سریع، بهبود زخـم پیشرفت مناسبی داشته است و هیـچ اثری از تخـریب بافت سالم وجود نداشته است.
کلمات کلیدی به فارسی: میوة کیوی، دبریدمان آنزیمتیک، ترمیم زخم