بررسی مقایسه­ای خصوصیات بالینی و پاتولوژیک سرطان­های پستان دارای گیرنده HER2-low با سرطان­های پستان دارای گیرنده HER2 منفی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار مرکز تحقیقات بیماریهای پستان، پژوهشکده سرطان، دانشگاه علوم پزشکی تهران

2 استاد گروه جراحی سرطان، انستیتو کانسر، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، بیمارستان امام خمینی (ره)

چکیده
زمینه و هدف: سرطان­های پستان دارای گیرنده HER2 نسبت به سایر انواع سرطان پستان رفتار تهاجمی و سرعت رشد بیشتری دارند. لذا وضعیت HER2 فاکتور تاثیرگذاری در پروگنوز و برنامه درمانی بیماران می­باشد. اخیراً تفاوت موارد HER2 منفی، شامل سه گروه 0 ، 1+ و 2+ بینابینی با نتیجه منفی در تست­های FISH و یا [In Situ Hybridization (ISH)]CISH، مورد توجه قرار گرفته است. شواهد نشان داده که رفتار بیولوژیکی این تومورها ممکن است با هم متفاوت باشند. این مطالعه با هدف بررسی خصوصیات بالینی و پاتولوژیک در این سه گروه با تاکید بر خصوصیات تومور انجام شده است.
مواد و روش‌ها: در این پژوهش مقطعی-تحلیلی گذشته­نگر، اطلاعات 3745 بیمار با HER2 منفی استخراج و متغیرهای کیفی با تست کای اسکوار و متغیرهای کمی پیوسته با توجه به نرمالیتی داده­ها توسط تست مناسب، در 3 گروه بررسی شدند.
یافته‌ها: میانگیـن سنی بیمـاران 37/11 ± 96/50 بود. نتـایج مقایسه بین 3 گـروه نشان داد که بیماران گروه HER2 بینابینی و ISH منفی، جوانتر از دو گروه دیگر بودند (03/0=P ). همچنین سایز توده پاتولوژیک در این بیماران کوچکتر و میانگین اندکس پرولیفراسیون (Ki67%) آنها از دو گروه دیگر با تفاوت آماری واضح بیشتر است (001/0P <). علاوه بر این، در بیماران HER2 بینابینیISH  منفی، گرید سه (1/22%)، مارژین مثبت (9%) و متاستاز (1/11%) بیشتری نسبت به دو گروه دیده شد. در نهایت میزان عود (1/26%) و مرگ و میر (7/24%) بیشتری در گروه HER2 بینابینیISH  منفی، گزارش شد. از طرفی بیشترین تعداد بارداری (20/2±18/3)، سابقه خانوادگی مثبت (2/23%) و شاخص توده بدنی (71/4 ±91/27)، مربوط به HER2 صفر بود. در پاتولوژی بزرگترین سایز تومورها (59/19±74/28) و بیشترین درگیری غدد لنفاوی (2/53%) و درگیری لنفووسکولار (6/58%) در گروه HER2 صفر مشاهده شد. گروه HER2-low (یک مثبت)، با کمترین میزان گرید 3 (7/13%)، مارژین مثبت (3/4%) و کمترین میزان عود (5/11%)، کم تهاجمی­ترین گروه شناخته شد. برای گروهHER2  صفر و HER2-low ، اکثراً شیمی درمانی ادجوانت انجام شده بود (3/62% و 3/51%) و برای گروه HER2 بینابینی ISH منفی، شیمی درمانی نئوادجوانت آمار بیشتری داشت (52%).
نتیجه‌گیـری: با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه به نظر می­رسد که در میان 3 گروه HER2 منفی، بیماران با HER2 بینابینی ISH منفی، تهاجمی­ترین و گروه HER2-low یک مثبت، پیش آگهی بهتری نسبت به سایر گروه­ها داشته­اند. یافته­های این مطالعه توصیه می­کند که بیماران با HER2 بینابینی و ISH منفی، تحت پیگیری­های بیشتر و با فواصل کمتری قرار بگیرند.

کلیدواژه‌ها